Enova-støtte for privatpersoner
– Hva kan du spare?
Med økende strømpriser velger flere å inkludere energieffektive løsninger i sine oppussingsprosjekter. Enova tilbyr støtteordninger for privatpersoner som fremmer energi- og klimavennlige tiltak i hjemmet.
Vær oppmerksom på at tiltaket må være igangsatt, gjennomført og finansiert av deg som enkeltperson for å kvalifisere for støtten. Enovas støtteordninger kan også endre seg på grunn skiftende prioriteringer og politikk. For oppdatert informasjon, besøk Enova sin nettside.
Smart varmtvannsbereder – inntil 4.000 kr
Vi har en rekke smarte beredere som kvalifiserer til støtte fra Enova. Med en smart bereder kan du redusere kostnaden for oppvarming av varmtvann ved å utnytte tidspunktene i døgnet når strømprisene er lavest.
Merk; Enova reduserer deler av støttesatsene fra 1. oktober 2023, så det kan være lurt å registrere i tide for å få dagens sats.
Væske-til-vann-varmepumpe – inntil 10.000 kr
En væske–vann varmepumpe, også kalt bergvarmepumpe, jordvarmepumpe eller sjøvarmepumpe, er den typen varmepumpe som gir best besparelse. Disse bruker energi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme. Det finnes flere ulike modeller, og det er store muligheter til å bygge et anlegg tilpasset ditt behov. En væske-vann varmepumpe kan også kombineres med solfangere, som også kvalifiseres til ytterlige 10.000 kr i støtte*. Husk at før du går i gang med installering, bør du kontakte kommunen din. Dette er for å avklare eventuelle lokale krav til byggemelding av utvendige løsninger.
Pris- og effektstyrt energilagringssystem for boliger – inntil 10.000 kr
Et pris- og effektstyrt energilagringssystem er en løsning som optimaliserer energiforbruket ved å lade opp når strømprisene er lave og bruke lagret energi når prisene er høyere. Det vil også kunne overvåke og tilpasse effektbruken for å unngå belastningstopper på strømnettet, dermed reduseres energikostnader og bidrar til en mer stabil energiforsyning. Dette krever minst to av følgende i hjemmet ditt: varmtvannstank, elektrisk gulvvarme, elbillader eller vannbåren varme som luft-til-vann-varmepumpe eller væske-til-vann-varmepumpe.
Akkumulatortank – inntil 5.000 kr
En akkumulatortank fungerer som et varmemagasin for varmt vann og kan lagre varme over tid med minimalt varmetap. Den opererer som et energilager, som lagrer varmt vann for senere bruk. En betydelig fordel med akkumulatortanker er dens evne til å jevne ut effektbelastningen.
Akkumulatortank egner seg for deg som:
- Har en fornybar varmekilde og vannbåren varme (solfanger, luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumpe, bioovn med vannkappe eller biokjel)
- Har en el-kjel til vannbåren oppvarming og ønsker å oppnå effektutjevning og reduksjon av effekttopper
- Har vannbåren varme med varmestyring
- Har varmepumper med av/på-styrte kompressorer
- Har svært høy spisslastbelastning på varmtvann (f.eks. når mange dusjer i samme periode)
- Har en liten varmepumpe, eller biokjel, som ikke kan dekke «toppene» i varmebehovet
Vannbåren varme – inntil 10.000 kr
Vannbåren varme involverer oppvarming av vann ved en varmekilde, som deretter sirkulerer gjennom boligen via rørsystemer i gulv eller radiatorer. Dette systemet gir en jevn varmefordeling i huset og skaper et komfortabelt inneklima. Du kan justere temperaturen med termostater i hvert rom eller gjennom et sentralt varmestyringssystem, og oppnå økt komfort samtidig som du reduserer energiforbruket.
Tiltaksbonus: vannbårent anlegg inntil 15.000 kr
Dersom du vurderer å investere i væske-til-vann varmepumpe, bør du også se på mulighetene for å installere en akkumulatortank og vannbåren varme. I tillegg til å bidra til et bedre inneklima og reduserte strømkostnader, kvalifiserer det deg også for tiltaksbonus på inntil 15.000 kr. Installerer du både væske-til-vannvarmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme, vil alle tre tiltakene kvalifisere deg til inntil 40 000,- kroner i støtte.
Les mer om Enovas råd og støttemuligheter for privatpersoner